06-02-2010

Comic Art Propaganda

Vanmiddag bij de Scheltema in Amsterdam een werkelijk briljant boek gekocht: Comic Art Propaganda. Als comic-fan ben ik dol op naslagwerken over het medium stripverhaal. Jammergenoeg zijn er niet veel (goede) boeken over comics verkrijgbaar. Op dit moment ben ik Was Superman A Spy aan het lezen. Dit boek gaat over de urban legends in de comic-industrie. Een goed geschreven boek vol feitjes die voor niemand buiten het comic-universum relevant is.


Comic Art Propaganda is andere koek. Ten eerste is dit een naslagwerk voor stripliefhebbers. Maar dat is alleen de bovenlaag. Dit boek is het beste te omschrijven als een geschiedenisboek dat tijdsbeelden in perspectief zet.


Schrijver Fredrik Strömberg neemt de lezer aan de hand door de geschiedenis. Al lezende leer je hoe die 'simpele stripboekjes' meer dan eens gebruik worden als propaganda. Het meest schokkende voorbeeld was de voor mij onbekende strip Hansi The Girl Who Loved Swastika. Dit boekje dat in 1976 gepubliceerd werd wordt als het volgt omschreven: Hansi is the story of a young woman from Sudetenland who experiences the coming of the Nazi party to her homeland. She is given a free education and learns that there are scientific alternatives to learning that are not found in the Bible. Gosh, so far, so good. Hansi becomes very loyal to the Nazi party and actually never relents in her devotion until Hitler commits suicide.


Maar ook hoe Donald Duck en Captain America ingezet werden in de Tweede Wereld Oorlog waren redelijk schokkend. Comic Art Propaganda keert iedere steen om. Zo komen onder meer het verband van comics en roken, de Islam, God, negers, de oorlog in Vietnam en Irak de recente Amerikaanse verkiezingen naar voren. Ook wordt er stilgestaan hoe de comic-industrie omging met de terroristische aanslagen op 11 september 2001.


Comic Art Propaganda is geen droge stof geworden. Door de vormgeving met veel plaatjes is het een plezier om deze trip door de geschiedenis te maken. Ben je stripfan of heb je interesse in geschiedenis dan mag je dit boek niet missen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten