22-02-2009

Call Of Duty in real life

Het mag onderhand bekend zijn dat ik redelijk verslaafd ben aan de multiplayer van Call Of Duty 4: Modern Warfare. Onder het kopje mensen die veel te veel tijd hebben onderstaand YouTube-filmpje.
Iedereen die deze briljante first person shooter wel eens online heeft gespeeld moet dingen herkennen. Voor diegene die compleet onbekend zijn met COD 4 is het misschien een beetje verwarrend maar desalniettemin een grappig filmpje.

101 dagen streak

Het zit er op. Mijn Xbox 360-streak is op 101 dagen iedere dag een keer spelen verbroken. De reden voor de Xbox obsessie was zonder meer Call Of Duty 4: Modern Warfare. Er zou geen andere game zijn die mij van die dagelijkse ervaring af zou trekken. Tenminste dat dacht ik. Tot Killzone 2 op mijn bureau plofte. Voor ik het wist stond niet de Xbox 360 maar de PlayStation3 elke dag weer aan in huize van Trierum. Vanaf volgende week vrijdag is dit meesterwerk verkrijgbaar en het is een must have voor iedere PS3-bezitter. De intensiteit en de chaos van oorlog was niet eerder zo overgebracht in een game.

javascript:void(0)

De meest gebruikte woorden in game previews zijn een filmische ervaring en spelen als een Hollywood-film. Jammer genoeg zijn er zo goed als geen games die deze beloftes ook daadwerkelijk waar maken. Voor Killzone 2 gaat dat echter wel op. De game gaat in mijn boekje de geschiedenis in als meest extreme en daardoor beste first person shooter ooit. Dat het spel in Amsterdam is gemaakt is een leuke bijkomstigheid. Killzone 2 heeft in ieder geval een einde gemaakt aan mijn Call Of Duty obsessie en mijn speelstreak op de Xbox 360.

Bijna tijd voor Wolverine

Ik heb er al eerder over geschreven. Begin mei gaat Wolverine Origins in première. Comic-fans kijken al een tijd uit naar de voorloper op de drie X-Men films. De eerste trailer zag er veel belovend uit. Vorige week gaf de filmmaatschappij drie nieuwe trailers uit die een blik geven op het verhaal. Aftellen naar mei zou ik zeggen.





Uwe en ik Deel 2

Het tweede deel van het interview met Uwe Boll



Even terug naar de filmindustrie. Hoe ziet de toekomst eruit?

“De laatste jaren is Hollywood veranderd en deze verandering is niet goed voor de onafhankelijke filmmaker. Ik sprak eind vorig jaar een boekhouder bij Fox en hij vertelde mij iets opmerkelijks. Je kunt tegenwoordig geen film meer in de bioscoop uitbrengen zonder miljoenen te pompen in promotie en pr. Een film die $20 miljoen gekost heeft om te maken ontvangt nog eens een $20 miljoen om deze onder de aandacht te brengen. Veel films verdienen hierdoor niet eens het geld dat in promotie is gestoken terug. Voor onafhankelijke filmmakers is het steeds moeilijker geworden om naast het productiegeld ook dollars bij elkaar te sprokkelen voor de promotie. De uitdaging is om op andere manieren de publiciteit te zoeken.”


Men neme een regisseur met een hele grote mond….


“Hahahaha, ja bij Postal werkte dat. De film draaide in de VS in 15 bioscopen. De pers schreef echter veel over Postal. Zelfs de New York Times heeft een pagina besteed aan de film. Ik zit niet in een positie als Steven Soderbergh. Alleen al op zijn naam wordt een film als Che gefinancierd. Wat natuurlijk op commercieel gebied een kansloos project is. Als ik met financiers praat dat verwachten ze hun geïnvesteerde geld plus een beetje meer terug.



Je moet je dus afvragen hoeveel geld films kunnen opbrengen nadat deze uit de bioscoop zijn verdwenen.

“Laat ik eerst In The Name Of The King als voorbeeld geven. Daar hebben we een flinke smak geld mee verloren. Het maken van de film was simpelweg te duur. In The Name Of The King was weliswaar wereldwijd een groot succes als dvd. In de bioscoop deed de film zo goed als niets. Ondanks het geld dat verdiend werd op de dvd-markt bleef er niet veel aan de stok hangen. We hebben gegokt en verloren. Om wel geld te verdienen moet je niet alleen aan de dvd-markt denken. Volgens mij is de oplossing om vooral sequels te maken en bekende licenties te gebruiken. Je profiteert dan van de publiciteit van de eerste film of gamelicentie. Het is dan wel belangrijk dat deeltje twee goedkoper dan deeltje een gemaakt kan worden. Op die manier kan je namelijk nog meer geld verdienen.”


Is er een beetje geld te verdienen in de digitale downloadmarkt?


“Als ik naar Amerika kijk durf ik te zeggen dat het wel meevalt. Mijn films worden overal waar het mogelijk is aangeboden. De inkomsten hiervan zijn minder dan vijf procent. Ter illustratie: dvd is goed voor een dikke 60%. Als ik een cheque van iTunes krijg van $2300,- voor In The Name Of The King, dan vloek ik even. De film heeft drie maanden gedraaid op dit grote platform en dit is de beloning? Begrijp mij goed dat ligt niet aan iTunes of een andere aanbieder. Maar aan het feit dat het grootste gedeelte van de hedendaagse consument liever een film gratis download dan er voor wil betalen.”




Hoe kijk je naar Blu-ray?


“Dat is de toekomst voor de filmindustrie, toch? De betere kwaliteit is echt een flinke sprong naar voren. Voor mij als filmmaker is het belangrijk dat mensen verzamelingen aanmaken. Dat zorgt ervoor dat ze om de zoveel jaar weer overstappen naar een nieuw format. Films blijven hierdoor relevant als geldverdiener. Daar wordt je als regisseur natuurlijk blij van.”

04-02-2009

YouTube Oogst

Vandaag was een goede dag voor YouTube-fans. Hoewel de NFL alle beelden van het Superbowl-optreden van Springsteen van het net heeft verbannen, was er genoeg nieuwe oogst die ook de moeite waard was. Hieronder briljante filmpjes over een stoned kindje dat net van de tandarts afkomt en een housedeuntje over een boze uitval van acteur Christian Bale tegen een lichtophanger. Kijk en geniet.



Superbowl magie

Het zit er weer op. De finale van de NFL (Cardinals vs Steelers) was weer een voorbeeld waarom American Football een waanzinnige sport is. Een van de hoogtepunten was de laatste 10 seconden van de tweede helft, waar een record op een schitterende manier werd verbroken. Zie het filmpje. Maar ook de laatste 10 minuten waren nagelbijtend spannend. De Steelers wonnen, maar de Cardinals gaven de overwinning niet cadeau.
Dit was de meest spectaculaire en spannende Superbowl die ik ooit zag. Hieronder de hoogtepunten van Superbowl 2009 .



Daarnaast speelde Springsteen And The E Street Band een spetterende set voor een kolkende menigte. Vooral de gospelversie van Working On A Dream was waanzinnig.

01-02-2009

Who the F is Oren Lavie

Iedereen die wel eens meer dan tien minuten naar een gemiddelde muziekzender kijkt weet dat videoclips niet meer zijn wat ze geweest zijn. Of de artiest gebruikt een liveoptreden voor zijn promotiefilmpje (lekker goedkoop) of de artiest nodigt wat schaars geklede dames uit die gaan dansen op de deun van de muziek. Gelukkig zijn er ook zangers en zangeressen die wel aandacht besteden aan hun videoclip. In de traditie van Sara Barreiles Love Song vond ik vanmorgen de clip van Oren Lavie. Nog nooit van de beste man gehoord, maar zijn filmpje is werkelijk fantastisch. Mijnheer Lavie krijgt nu al de originaliteitsprijs van 2009 voor zijn videoclip Her Morning Elegance. Hieronder het resultaat. Kijk en geniet.

Superbowl Sunday commercial madness

Vandaag zondag 1 februari is het weer zover, de finale van de NFL wordt gespeeld. Een tijd waar je in Amerika een kanonskogel op straat kan afschieten zonder iemand te raken. Sinds het opdoeken van de Amsterdam Admirals heb ik een beetje last van Football redrawl. Ik pik nog wel eens een wedstrijdje mee op de zender NASN en speel Madden, maar daar houdt het mee op. De sfeer in het stadion is niet na te bootsen op televisie of in de game.







Een keer per jaar komt dat gevoel wel terug. Je raadt het al: op superbowl Sunday. Nadeel is alleen dat ik voor de eerste keer sinds acht jaar het spektakel niet live kan zien. Maandag is het dus het ontwijken van internet die de uitslag voorspellen en die avond wordt omgebouwd tot Superbowl Monday. Anyway deze aflevering van de finale is redelijk speciaal. Na half time shows van ondermeer Tom Petty en Paul McCartney te hebben doorstaan treedt nu de Boss op. Daarnaast strooit de Amerikaanse adverteerder lustig met dollars als het om Superbowl Spotjes gaat. Dreamworks heeft bijvoorbeeld miljoenen 3d-brilletjes verspreid vanwege de 60 seconden spot van Monsters Vs Aliens. Jammer genoeg worden deze filmpjes niet in Europa uitgezonden. Maar lang leve YouTube. Hieronder alvast de top 10 van spots tijdens de finale van 2007. Volgende week volgt de oogst van 2009.

Uwe en ik Deel 1

Uwe Boll is de enfant terrible van de filmindustrie. De kleine Duitser is de man achter producties Far Cry, In The Name Of The King, Postal en Bloodrayne. Films die hem de titel ‘slechtste regisseur aller tijden’ hebben opgeleverd. Ondanks de slechte kritieken brengen toch veel van zijn producties geld in het laatje. Boll is daarnaast een van de weinige filmmakers die het hart op de tong heeft en een relletje niet schuwt. Journalisten die slecht over zijn films schreven werden uitgedaagd tot een bokswedstrijd. Die Boll overigens allemaal won. De regisseur steekt ook niet onder stoelen en banken hoe hij over Hollywood denkt. Zo bleek uit een gesprek dat ik met Uwe Boll had.



Neem je jezelf wel serieus als filmmaker? Postal lijkt niet meer dan een dikke middelvinger naar je criticasters.

“Qua middelvinger klopt het helemaal. Postal was een leuk project om te doen. Veel films die in Hollywood gemaakt worden over Irak of vrijheid slaan de plank compleet mis. Niemand laat de absurditeit zien waarin we leven. Dat wilde ik wel tonen in Postal. Het was de bedoeling om iedereen die de film ziet op een bepaald moment te beledigen. Daarom ben ik geen taboe uit de weg gegaan. Kinderen worden neergeschoten en grapjes over de tweede wereld oorlog, de huidige politieke situatie, de Taliban en 9-11 komen voorbij. Ondanks dat neem ik mijzelf als filmmaker wel serieus maar niet te serieus. Iedere regisseur kust de kont van Hollywood-financiers. Ik dus niet. 50 tot 70% van de filmindustrie is Joods en dan ben je als Duitser een nazi. Dan kan je lekker veilig films maken met boodschappen als Hitler was een slechte man. Ik ben geboren in 1965 en heb geen ene moer met de Tweede Wereld Oorlog te maken. Het is niet mijn schuld dus waarom zou ik mij daarvoor verontschuldigen. In Postal zit een grap over Auswitch. Daar zijn een hoop mensen boos om geworden. Ik wilde met Postal mensen boos maken en dat is gelukt.”

Als het systeem zo is als jij zegt is het dan nog wel leuk om een regisseur te zijn?

“Het is een deprimerend en moeilijk leven. Vorige week kreeg ik te horen dat ik een film zou moeten maken met of Steven Seagal of Jean Claude van Damme. Dat zou een geheide hit worden. Als filmmaker trap ik nog liever in een drol dan te werken met deze stukjes geschiedenis. Dat moet je dan weer gaan uitleggen. Mensen begrijpen dan niet dat ik liever Bloodrayne III wil maken. Geef mij $3 miljoen en ik verfilm in Oost-Europa een simpel verhaaltje. Vrouw is vampier en doet het met nazi’s en zeker weten dat het verkoopt.”



Je bent vooral bekend geworden door verfilmingen van videogames. Hoewel Postal een link heeft met een game is het meer dan een genre-film. Waar vond je de inspiratie?

“Ik ben groot fan van films als The Blues Brothers en Airplane. Dit soort absurde komedies zie je niet meer. Zelfs een briljante film als Tropic Thunder moet op het einde politiek correct worden. Ik haat dat. Postal wil ik vergelijken met The Blues Brothers. Snel, over de top en vergefelijk."


Je kreeg de nodige kritiek over de opening van Postal. Hier discussiëren terroristen voordat zij een vliegtuig in WTC vliegen. Dacht je niet van oeps?


“Zeker niet. Ik wilde choqueren en hoe kan je Amerikanen choqueren? Door tegen heilige huisjes te trappen. Natuurlijk was 9-11 vreselijk, maar zet het wel in perspectief. In Europa heerst al 40 jaar terrorisme. Datzelfde geldt voor Afrika en het Midden Oosten. Alleen omdat de aanslag in Amerika gebeurde, mag je hier niets mee doen? Ik had een screening in New York en iemand kwam op mij af en vertelde mij dat zijn vader in een van de twin towers was gestorven. Hij kon wel lachen om de absurditeit in Postal.”




Je neemt Bush ook op de korrel in Postal. Wat vind je van de voormalige president?


“Jarenlang heeft Bush een illegale oorlog gevoerd waar vriendjes van hem rijk van zijn geworden. Hij gebruikte de aanslag van 9-11 om het volk te overtuigen dat oorlog in Irak en Afghanistan nodig was. Bush is één van de belangrijkste redenen van de financiële crisis. Je kunt niet zoveel geld in een zinloze oorlog stoppen zonder dat dit gevolgen heeft. Ik denk dat Bush en zijn politieke maatjes aansprakelijk moeten worden gesteld voor wat zij de laatste acht jaar gepresteerd hebben. Je praat over oorlogscriminelen.”


Je hebt nogal wat shit over je heen gekregen over de films die regisseerde, maar ook als persoon. Wat doet zoiets met je?


“Soms ben je teleurgesteld en boos, de andere keer kan kritiek je niet boeien. Over het algemeen ben ik het niet met mijn criticasters eens. De films die ik de laatste jaren maak zijn beter dan een Alone In The Dark en House Of The Death.
Een underground filmjournalist betitelde mij ooit als de meest verkeerd beoordeelde regisseur in de geschiedenis van film. Zeg nu eens eerlijk zijn Catwoman, Speed Racer, Aeon Flux en Indiana Jones zoveel beter dan In The Name Of The King of Postal? Als je de website IMDB moet geloven zijn die werkjes veel beter. Catwoman scoorde daar een 5.5, Postal ontving een 2.3. Een voorbeeld: The Life Of Others, wat door ‘filmkenners’ gezien wordt als een meesterwerk gezien en In The Name Of The King als extreem slecht. Kijk dan even naar de opbrengsten op dvd. The Life Of Others bracht in Amerika $6 miljoen op. Mijn film deed $45 miljoen. Natuurlijk weet ik dat ik geen meesterwerken maak en dat mijn films een open deur zijn voor kritiek. Maar dat moet wel gebeuren op een eerlijke en realistische manier. Als je In The Name Of The Kings met The Lord Of The Rings vergelijkt dan zuigt de eerstgenoemde natuurlijk. Het zijn twee producties die fantasy als genre hebben, maar daar houdt de vergelijking op. Je moet iedere film op zijn waarde beoordelen."



Tot zover het eerste deel van het interview met Uwe Boll. Volgende week volgt deel 2.

De nieuwe Star Trek komt eraan

Fans boys wereldwijd kijken uit naar het collectieve orgasme dat ondervonden wordt als de nieuwe Star Trek-film in de bioscoop te zien is. Voor al diegene die niet kunnen wachten: