25-12-2010

De beste films van 2010

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij. Een van de leukste dingen van deze tijd zijn de verschillende top 10-lijstjes. En natuurlijk doe ik daar ook aan mee. Na de beste boeken en cd's uit 2010, van ik de gek, is hieronder mijn lijst van de tien beste films 2010 te lezen. Games en comics volgen later deze week. De top 10 van films was dit jaar eigenlijk best moeilijk. 2010 gaat niet de geschiedenis in als beste filmjaar ooit, daarom heb ik ook twee documentaires meegenomen, die niet in de Nederlandse bioscoop te zijn waren.

10
500 Days Of Summer



Een romantische komedie die de middelmaat ver ontstijgt door de vertelstijl. De combinatie van een charmant verhaal, een aanstekelijke soundtrack en geloofwaardige acteerprestaties zorgen dat 500 Days Of Summer meer is dan een dertien in een dozijn verhaal over liefde.

9
She's Out Of My League



Hier had ik geen hoge verwachtingen van toen ik de bioscoop instapte, maar wat heb ik gelachen. Alle clichés komen voorbij, maar het acteren en de humor zorgen voor een positie in deze lijst. Een film die niet meer pretendeert dan gewoon negentig minuten lachen.

8
The Solist



Een van de meest ondergewaardeerde films van het jaar. Het verhaal is bij vlagen net iets te zoetsappig, maar Robert Downey jr. en Jamie Fox maken dit meer dan goed. De derde hoofdrolspeler, waarschijnlijk onbedoeld, is de stad Los Angeles. Dit alles zorgt voor mooie plaatjes en een hartverwarmend verhaal.

7
Greenzone



Critici deden deze film geen eer aan door de titel Jason Bourne in Irak. Greenzone is een on-Amerikaanse film over de reden van de oorlog in Irak. Beklemmend, maar tot de puntjes uitgewerkt.

6
Toy Story 3



Een waardige afsluiter van de Toy Story-trilogie. De animatie is oogstrelend en het verhaal zit goed in elkaar. Pixar laat de film niet vervallen in clichématige tranentrekkerij. De emotie die de kijker voelt in Toy Story 3 is echt.

5
Greenberg



Ben Stiller bewijst in Greenberg dat hij meer pijlen op zijn boog heeft dan komedie. De tragiek van het karakter Greenburg is de gehele film voelbaar. De situaties zijn voor de kijker vaak net zo pijnlijk als voor de hoofdrolspeler. Een kleine film die veel te weinig mensen hebben gezien.

4
The Tillman Story



Een pakkende documentaire over een NFL-speler die American Football opgeeft om soldaat te worden. In Afghanistan sterft Tillman door vriendelijk vuur en een beerput van verkeerde informatie en leugens wordt opengetrokken. Een emotionele reis van een familie die de waarheid over hun man, broer en zoon willen weten.

3
I'm Still Here



Dat The Tillman Story niet in de Nederlandse bioscopen te zien is, begrijp ik nog, maar waarom waagt geen distributeur zich aan I'm Still Here. De kijker wordt meegenomen in een jaar in het leven van Joaquin Phoenix. Hij zegt acteren vaarwel en wordt rapper. Gênante situaties volgen elkaar in een rap tempo op. Hollywood heeft geen idee dat dit nep is. Het eindresultaat is een schokkende blik op het beroemd zijn in Amerika. Aangrijpend, grappig en verrassend.

2
The Social Network



The Social Network pakt de kijker vast vanaf het eerste moment en laat hem niet meer los. Het script van Sorkin is briljant en tragisch gelijk. Dat het verhaal ver afstaat van de waarheid maakt niets uit.

1
Inception



Bij de aftiteling van deze film hoorde ik medebezoekers zeggen 'ik snap er geen hol van, maar wat was dit fantastisch'. Inception is een meesterwerk met vele lagen. Een film die als je hem meerdere keren kijkt alleen maar beter wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten