25-12-2011

De Beste Boeken Van 2011


Het einde van het jaar komt steeds dichterbij. Een van de leukste dingen van deze tijd zijn de verschillende top 10-lijstjes die overal opduiken. En natuurlijk doe ik daar ook aan mee. Eerder las je op dit blog De Beste Muziek Van 2011 en De Beste Games Van 2011. Op de planning staan nog De Beste Comics Van 2011 en De Beste Films Van 2011. Maar nu eerst De Beste Boeken Van 2011.

10
Kinderen Van Kuifje
Toon Horsten



Een documentaire in boekvorm die in 14 hoofdstukken het levensverhaal van Hergé vertelt en ook de geschiedenis van het weekblad Kuifje. Pure nostalgie voor de jaren-80-generatie die iedere week voor één gulden en vijfentwintig cent het stripmagazine kocht. De illustraties van covers en portretfoto’s van de nog in leven zijnde schrijvers en tekenaars, maken Kinderen Van Kuifje nog interessanter.

9
Superhelden.nl
Marcel van Driel



Een kinderboek dat (stiekem) ook lekker wegleest als je al ver boven die leeftijdsgrens bent. Van Driel combineert twee passies (superhelden en gamen) in een vlotgeschreven avontuur dat schreeuwt om een verfilming.

8
The Importance Of Being A Bachelor
Mike Gayle



Een familiekroniek van de ‘middle class’ familie Bachelor. Dat Gayle een meester is op het gebied van kleine verhalen vol humor en gevoelens, was al bekend. TIOBAB gaat een stap verder. Dit keer geen verstoorde relaties tussen twee mensen, maar een complete familie. Verrassend en vertederend tegelijk.

7
The Comics Journal 301
Divers



630 bladzijden met een literaire maar nooit saaie inkijk op de hedendaagse stripwereld. Met uitgebreide interviews met Robert Crumb over zijn magnus opus Genesis, Joe Sacco over Footsteps In Gaza en Mad grootmeesters Al Jaffe en Michael Kupperman. Daarnaast essays, artwork en reviews. Essentieel voor de serieuze stripfan.

6
Op De Tram
Jorie Horsthuis



Een jaar op de tram werken en daar dan een boek over schrijven. Hosterhuis schetst een bijzonder plaatje van het Amsterdamse trambedrijf tijdens het invoeren van de OV Chipcard. Geschreven als een serie artikelen die je doen lachen. Aan de ene kant van plezier en aan de andere kant van plaatsvervangende schaamte.

5
John Dies At The End
David Wong



Het meest bizarre science fiction, horror, thriller-avontuur van 2011. Een drug genaamd soy sauce laat gebruikers een andere dimensie zien. Daarnaast is er een invasie, vriendschap en veel over de top sterfgevallen. Even gruwelijk als grappig. Je moet wel van zwarte humor houden.

4
The Imperfectionists
Tom Rachman



Dit boek trekt je in de wereld van redacteuren en bazen van een Engelstalige krant in Rome. Ieder hoofdstuk staat op zich, maar gaandeweg worden deze door kleine zinnetjes aan elkaar verbonden. Meeslepend door de eenvoud en briljant omdat je na de laatste pagina gelijk het boek opnieuw wilt lezen.

3
Everyone Loves You When You Are Dead
Neil Straus



De Rolling Stone journalist Neil Straus gunt de lezer een blik op zijn aantekeningenboek. Ontelbare beroemdheden over het leven en geheimpjes die zij liever geheim hadden willen houden. Het boek bevat echter geen complete interviews, maar fragmenten die ook nog eens door elkaar staan. Bij vlagen verwarrend, altijd grappig en indringend.

2
MetaMaus
Art Spiegelman



Na het lezen van Maus wist ik dat strips meer waren dan superhelden en spannende avonturen. Twee decennia later las ik MetaMaus, een indrukwekkende making of in boekvorm. Spiegelman geeft ieder facet van Maus bloot. Rijk geïllustreerd en met een cd-rom waar de interviews met zijn vader (de roots van Maus) te horen zijn. Een monument over Maus en het Jodendom voor, tijdens en na de Tweede Wereld Oorlog.

1
The Immortal Life Of Henrietta Lacks
Rebecca Sloot



Henrietta Lacks is voor veel mensen geen klinkende naam. Toch stond zij, of liever haar cellen, aan de wieg van het hedendaagse onderzoek tegen kanker. Dat die cellen zonder haar toestemming in 1951 weg werden gehaald maakt dit boek nog indrukwekkender. Sloot schrijft een verhaal over rassenscheiding, medische doorbraken en familie. Een verhaal dat tegelijkertijd weet te boeien en te ontroeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten