18-12-2011

De Beste CD's Van 2011


Het einde van het jaar komt steeds dichterbij. Een van de leukste dingen van deze tijd zijn de verschillende top 10-lijstjes die overal opduiken. En natuurlijk doe ik daar ook aan mee. Voordat de klok op 31 december 12 uur slaat, volgen De Beste Comics Van 2011, De Beste Films Van 2011, De Beste Boeken Van 2011 en natuurlijk De Beste Games Van 2011. We trappen af met De Beste CD's Van 2011.

10
Kenny Chesney - Hemingways Whiskey



Meer country dan Kenny Chesney komen ze niet. Mijnheer draagt altijd een cowboy-hoed en vertelt in zijn liedjes kleine verhaaltjes over 'small town America'. Zijn ode aan High School Football, The Boys Of Fall is de klapper en gelijk het eerste nummer. Daarna wordt het niet beter, maar Hemingways Whiskey blijft verdomde mooi.



9
Treme - Music From The HBO Original Series



De soundtrack van de vakantie naar New Orleans. Hoewel ik geen jazz of bigband fan ben is Treme één van de meest beluisterde soundtracks van 2011. Erg goede serie ook trouwens.



8
The Greatest Video Game Music



Een verzamelalbum met bekende gamesoundtracks uitgevoerd door The London Philharmonic Orchestra. Van epische tracks als The Legend Of Zelda Suite tot Halo 3. Allemaal prachtig, maar de cd onderscheidt zichzelf door uitvoeringen van Angry Birds, Tetris en Super Mario Bros. niet te vergeten. Nummers, die je niet perse verwacht in een klassiek jasje. Daarnaast is de album-cover de beste van het jaar.

7
Kelly Clarkson - Stronger



De beste popplaat van 2011. Kelly Clarkson's Stronger is natuurlijk zo glad als een aal. Van de productie tot de middle of the road liedjes en stem van de dame. Toch is ieder nummer aanstekelijk en blijft de plaat nog lang in je hoofd zitten.



6
John Hiatt - Dirty Jeans And Mudslide Hymns



John Hiatt slaat keihard terug met Dirty Jeans And Mudslide Hymns. De beste man leek zijn klassieke Bring In The Family niet te kunnen evenaren en toen kwam deze plaat. Tien mooie kleine verhaaltjes vol kippenvelmomenten en melancholie. Je vergeeft Hiatt zelfs de elfde track. De 9-11 ballad met de kriebelende titel When new York Had Her Heart Broke.



5
The Horrible Crowes - Elsie



Brian Fallon is de zanger van The Gaslight Anthem. Dit is een soloplaat, maar deze had net zo goed door zijn band gemaakt kunnen worden. Fallon ruilt de punkerige toon van TGL in voor ingetogen liedjes en zogenoemde 'haunted' melodieën. Mooie plaat al mis je tegen het einde wel een elektrische gitaar.



4
Ben Folds & Nick Hornby - Lonely Avenue



Door de scherpe pen van Nick Hornby klonk Ben Folds nog nooit zo ironisch. Wat te denken van deze frase: 'someone on the net thinks I suck and he should know, he got his own blog'. Humor, hedendaagse politiek en sociaal commentaar komen allemaal voorbij, inclusief het schizofrene Saskia Hamilton.



3
Flogging Molly - Speed Of Darkness



Dit is de eerste FM-plaat waar ik aan heb moeten wennen. Maar toen deze eindelijk binnen was gekomen, bleef hij hangen. Protestsongs verpakt in het vertrouwde en altijd smakelijke Flogging Molly-sausje. De uitschieter is The Cradle Of Humankind, waar de band zich van een andere manier laat horen, zonder hun roots te verliezen.



2
Superheavy - Superheavy



Ik ben geen liefhebber van reggae, bij The Rolling Stones denk ik mwhoa en Indiaanse klanken behoren ook niet tot mijn favoriet. Toch stond de plaat Superheavy een hele tijd op repeat. De Mick Jagger supergroep maakt een allegaartje dat even aanstekelijk als vreemd is. Er zijn twee minpuntjes, Jagger's stem is de zwakke schakel en het luisteren van 16 tracks achter elkaar is wel heel veel van het goede. Net als alcohol is Superheavy het best in te nemen in mate.



1
Jay Z & Kanye West - Watch The Throne



Ook hier geldt: 16 nummers is wel heel veel van het goede. Maar wat is het overgrote deel van de tracks van rapgrootmeesters Jay en Kanye fantastisch. Alles klopt aan deze plaat. Superlatieven schieten te kort. Deze plaat spookt door je hoofd, zorgt voor kippenvel en hartkloppingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten