27-12-2011

De Beste Films Van 2011


Het einde van het jaar komt steeds dichterbij. Een van de leukste dingen van deze tijd zijn de verschillende top 10-lijstjes die overal opduiken. En natuurlijk doe ik daar ook aan mee. Eerder las je op dit blog De Beste Muziek Van 2011, De Beste Games Van 2011, De Beste Boeken Van 2011 en De Beste TV Van 2011. Op de planning staat nog De Beste Graphic Novels Van 2011. Maar nu eerst De Beste Films Van 2011

10
One Day



Hoewel de film de perfectie van het boek nergens weet te bereiken is One Day een imposante film geworden. De makers hebben de vreemde vertelstijl goed overgebracht op film, maar op het gebied van casting hebben ze wel wat steken laten vallen. Desondanks weet de film de kijker op de juiste momenten te raken.



9
Love And Other Drugs



Deze film is moeilijk in een categorie te stoppen. Het verhaal over de opkomst van viagra is weliswaar grappig, maar bevat tevens een emotionele knock out.



8
The Fighter



Donker, grijs en aanstekelijk. The Fighter is een drama over familiebanden en boksen. Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal laat The Fighter het leven zien van twee broers, die het beste omschreven kunnen worden als twee kanten van een muntje.



7
Bridesmaids



Dit jaar niet zo hard gelachen in de bioscoop als bij Bridesmaids. Deze komedie werd omschreven als The Hangover voor vrouwen maar is veel meer. De grappen worden in sneltreinvaart op de kijker afgeschoten en weten (bijna allemaal) de roos te bereiken.



6
Super 8



Het geheime ingrediƫnt van Super 8 is magie. De film ontlokt dezelfde reactie als oude Spielberg-films als bijvoorbeeld The Goonies en E.T. dat deden. Het verhaal is daarnaast spannend en de special effects fantastisch. Super 8 is een modern en tegelijkertijd ouderwets sprookje.



5
Pina



De dansvibe sloeg na Black Swan toe, want Pina ontbreekt ook niet in deze lijst. Het levensverhaal van choreograaf Pina is even meeslepend als wazig. De film is geschoten in 3D en dit zorgt voor een adembenemende belevenis waarin muziek en beeld naadloos in elkaar overvloeien.



4
Black Swan



Een balletfilm, really? Ondanks het gegeven dat mij niet echt aanspreekt is Black Swan de beste thriller van 2011. Magnifiek geschoten en geacteerd, toont de film de competitieve wereld van ballet. Met een glansrol voor Natalie Portman.



3
The Tree Of Life



Eerlijk gezegd snap ik na twee keer The Three Of Life nog steeds niet, maar wat is deze film wonderschoon. Regisseur Terrence Malick neemt de kijker mee op een spirituele reis over het ontstaan van leven en familiebanden. Even aangrijpend als trippy.



2
Tinker, Tailor, Soldier, Spy



Een film die eigenlijk niet meer in deze tijd past. Snelle cuts, opzwepende muziek en explosies zijn ingeruild voor nagelbijtende maar simpel uitgebeelde spanning. Dit ouderwetse spionnenverhaal is misschien niet het kopje thee dat iedereen smaakt, maar biedt een schitterend alternatief voor hedendaagse cinema.



1
50/50



Een aangrijpende film met Seth Rogen, het kan. 50/50 is een verhaal over vriendschap en kanker. De vreemde combinatie van ingetogenheid en humor werkt hier. De film is aangrijpend en zorgt voor zowel tranen als lachsalvo’s. Een oprechte kankerfilm is moeilijk te maken, maar het is de mensen achter 50/50 gelukt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten