31-12-2011

De Beste Graphic Novels Van 2011


Nog één dag en het is 2012.. Een van de leukste dingen van de laatste maand van het jaar zijn de verschillende top 10-lijstjes die overal opduiken. En natuurlijk doe ik daar ook aan mee. Eerder las je op dit blog De Beste Muziek Van 2011, De Beste Games Van 2011, De Beste Boeken Van 2011, De Beste TV Van 2011 en De Beste Films Van 2011. Als je ze gemist hebt, scrol dan naar beneden. Op de valreep De Beste Graphic Novels van 2011.

10
Roadstrips
Divers



Een bloemlezing aan Amerikaans underground talent vertelt een verhaal over hun Amerika. Opgedeeld in de verschillende staten is Roadstrips leerzaam, grappig en een bonte verzameling van verschillende vertel- en tekenstijlen. Als je Amerika en de Amerikaan wilt begrijpen moet je deze graphic novel zeker lezen.

9
Marzi A Memoir
Marzena Sowa & Sylvian Savia

Geschiedschrijving in stripvorm was ook in 2011 hot. Marzi A Memoir is het verhaal van het meisje Marzi dat tien jaar voor het einde van het communisme opgroeit in Polen. De cartooneske tekenstijl wordt gecombineerd met lijvige teksten en bijna geen woordballonnen. Een mooi stukje ‘verborgen geschiedenis’.




8
Everybody Is Stupid Except For Me
Peter Bagge

Een bundeling van de beste strips uit het Amerikaanse magazine Reason van de altijd scherpe Peter Bagge. Door verre van realistische stijl te verbinden aan dingen uit het echte leven schetst Bagge een scherp portret van Amerika. Christenen, politiek, zwervers, openbaar vervoer, als Bagge zich ergens boos overmaakt klimt hij achter de tekentafel. Het resultaat is altijd grappig, cynisch en het zet je ook nog eens aan tot nadenken.



7
1 Month 2 Live
Divers

Dennis Sykes is een familieman en woont in het Marvel superhelden universum. Hij grijpt in tijdens een roofoverval en wordt besmet met een dodelijke vorm van kanker. Tegelijk komt Sykes erachter dat hij superheldkrachten heeft gekregen. Nadeel is wel dat zijn diagnose is dat hij nog maar een maand te leven heeft. De graphic novel stelt de vraag wat je dan moet doen. Zet je je krachten in voor het grotere goed of besteed je juist veel aandacht aan je familie. 1 Month 2 Live is origineel en werpt een compleet andere blik op het immer heldhaftige Marvel universum.




6
War Is Boring
David Axe & Matt Bors

Dit is het waargebeurde verhaal van David Axe. Als correspondent voor The Washington Times, BBC Radio en C-Span trekt hij van brandhaard tot brandhaard. Dit getekende expose over oorlogsverslaggeving is grappig en confronterend gelijk. Wie denkt aan heroïsche staaltjes komt bedrogen uit. War Is Boring laat vooral de impact van de conflicten op Axe zien. Het meest indrukwekkende hoofdstuk waar dit naar voren komt is Washington D.C. De oorlogsjournalist probeert hier zijn normale leven weer even op te pikken.



5
Habibi
Craig Thompson

Na een meesterwerk als Blankets en het zeer indrukwekkende Carnats De Voyage waren de verwachtingen voor Habibi hooggespannen. Het vuistdikke boekwerk maakt jammer genoeg die verwachtingen niet waar. Habibi is een modern sprookje over liefde waar je tussendoor ook nog eens een lesje Koran en Moslimwijsheden meekrijgt. Dit zijn de momenten dat Thompson durft te experimenteren met beelden en teksten. Voor de rest voelt Habibi een beetje plat aan. Gelukkig is een platte Thompson nog steeds beter dan de gemiddelde platte strip.




4
Space Warped
Bourhis & Spiessert

Star Wars werd door de jaren heen al op verschillende manieren geparodieerd, maar nog nooit op zo’n goede manier als in Space Warped. De low tech adaptie doet denken aan de stripreeks Dunjon. De grappen volgen elkaar in een hoog tempo op en zelfs bij de parodie van The Return Of The Jedi blijven deze scherp en origineel. Liefhebber van Star Wars en echt grappige humor? Dan is Space Warped onmisbaar voor je.




3
A God Somewhere
John Arcudi & Peter Snejbjerg

Deze tour de force laat de evolutie van mens tot superheld tot iets compleets anders zien. Het gegeven macht maakt corrupt wordt al vanaf het eerste hoofdstuk duidelijk. Deze tragedie wordt verteld vanuit het perspectief van de familie en beste vriend van de nieuwe superheld. A God Somewhere laat daarnaast het belang van vriendschap zien en vraagt hoever zou je gaan voor een vriend.




2
Zahra’s Paradise
Amir & Khalil

Over een paar jaar kan Zahra’s Paradise nog wel eens gezien worden als een belangrijke strip. Belangrijk zoals Maus belangrijk was. Dit verzonnen verhaal met echte personages en gebeurtenissen speelt zich af in Iran. Een moeder en haar zoon zijn op zoek naar haar andere zoon. Deze verdween tijdens een demonstratie. Zahra’s Paradise laat op een indrukwekkende en laagdrempelige wijze de Iranese situatie, de dictatuur en de gevolgen daarvan zien.



1
Oil And Water
Steve Duin en Shannon Wheeler

De schrijver en tekenaar trekken in 2010 naar de door een olieramp geteisterde Golf kust van Amerika. Oil And Water is het document dat daaruit voortkwam. De combinatie van de kleine en grote verhalen en de zwart wit tekeningen maken het boek relevant en bijzonder. Daarnaast zorgt de niet alledaagse indeling van de pagina’s dat het boek ook aantrekkelijk is voor de niet striplezer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten