15-11-2008

Watchman

In 1986 verscheen het eerste nummer van Watchman. Een comic uitgeven door DC en gecreëerd door Alan Moore en David Gibbons. Als je niet van stripverhalen houdt dan haal je nu waarschijnlijk de schouders op. Ik voorspel echter dat volgend jaar maart heel de wereld in de ban zal zijn van Watchman.



De graphic novel Watchman(duur woord voor stripverhaal) staat bekend als de meest intelligente strip ooit. DC verkocht er miljoenen van. Door de jaren heen heeft Hollywood geprobeerd om hier een film van te maken. De projecten kwamen echter nooit uit de steigers. Het verhaal zou te complex zijn en 384 pagina’s niet verfilmbaar. Daar kwam een paar jaar gelden verandering in toen regisseur Zack Snyder (300) zijn zinnen op de magnus opus van Moore en Gibbons zette. Het resultaat is vanaf maart in de Amerikaanse bioscoop te zien. De trailer ziet er in ieder geval geweldig uit.



Een ander voordeel van de plotselinge aandacht is dat er veel nieuwe Watchman merchandise verschijnt. De mooiste heb ik in mijn bezit. Watching The Watchman is een veel te duur koffietafelboek waarin alle facetten van het maken van de legendarische strip naar voren komen. De eerste editie bevat een schets en handtekening van artiest Dave Gibbons.



Iedereen die volgend jaar een beetje up to date wil zijn kan zijn tanden zetten in de graphic novel. Waarschuwing vooraf Watchman is zware kost, maar net zo bevredigend als ieder literair werk. Nieuwsgierig geworden? Je kunt de strip natuurlijk aanschaffen bij winkels als American Book Center of Fame, maar ik raad aan om deze te halen in een echte comicwinkel. Wip even langs bij GoJoker, Zeedijk 31a in Amsterdam, een van de leukste hardcore stripzaken van Nederland. Lees of liever ervaar de graphic novel en dan behoor je ook tot die incrowd die na het verlaten van de bioscoop net iets te hard zegt: “het boek was beter”.



Om in de stemming te komen, de nieuwste trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten