26-10-2009

De 10 beste horrorgames

Het is bijna Halloween en om stil te staan bij Allerzielen ben ik mijn gameverzameling ingedoken en de 10 beste horrorgames ooit op een rij gezet. Ben je er mee eens of niet of heb je aanvulling? Feel free om je eigen top-10 als een reactie te plaatsen.


10
Clive Barker´s Jericho
Dit was misschien niet zo’n goede game, maar de horroruitstraling en het vele bloed zorgt wel voor een plaats in deze lijst. Clive Barker is bekendgeworden als griezelboekenschrijver en in deze game laat hij zien waarom. De spanning wordt goed opgebouwd en Jericho bevat vele schrikeffecten. Dit had een klassieker kunnen worden als er iets meer aandacht aan de gameplay was besteed. Maar een goede keuze voor iedereen die eens flink interactief wil griezelen.




9
Dead Rising
Capcom liet met dit hoogstandje zien dat zij heer en meester zijn binnen het zombie-genre. Dead Rising maakt geen gebruik van psychologische spanning maar is meer in your face. De niet aflatende stroom van ondode wezens zorgen voor adrenalinestoten. De horror komt naar voren bij de manieren waarop de spelers de zombies kan afmaken. Van alledaagse voorwerpen tot kettingzagen, één ding staat vast en dat is dat er liters bloed tegen het scherm spat.



8
Condemned
FBI agent Ethan Thomas is gespecialiseerd in het oplossen van seriemoorden. Tijdens zijn speurtocht naar de killer Matchmaker wordt hij door collega’s gezien als de moordenaar. Wat volgt is een donker kat en muis spel tussen Thomas, de politie, de Matchmaker en de waanzinnig geworden inwoners van de stad. Condemned is duister en ziek. Geen fantasiehorror maar (redelijk) realisme zorgen voor een nieuwe kijk op survival horror.



7
Silent Hill 2
Psychologische horror op zijn best. Drie jaar na het overlijden van zijn vrouw vindt hoofdrolspeler James Sunderland een brief van haar. Ze smeekt hem om terug te keren naar Silent Hill. Hij komt terecht in een wereld waar spoken, entiteiten en monster vrij rondwaren. Silent Hill 2 speelt continu in op het onderbuikgevoel en kan voor slapeloze nachten zorgen.



6
Doom 3
Doom was al eerder de standaard in first person shooters. Door de graphics van welleer zag alles er onbedoeld grappig uit. Daar kwam verandering in met Doom 3. De monsters en het gebruik van donker en licht zorgde destijds voor een ongeëvenaarde game ervaring. Zelfs in de huidige next gen consoles en opgepimpte pc´s ziet deze game er nog steeds angstaanjagend uit.



5
Manhunt
Deze game bewees hoe vooruitstrevend Rockstar wel niet was. Zijn films als Saw en Hostel nu erg populair, Manhunt kan gezien worden als de voorloper van het genre splatterhorror. Manhunt was misschien niet zo griezelig, maar de horror spatte van het scherm af. Het afmaken en martelen van skinheads en ander psychopaten ging gepaard met veel bloed en zorgde vaak door het realisme voor een ongemakkelijk gevoel bij de speler.



4
Extermination
Wie zegt dat je origineel moet zijn om een boodschap over te brengen. Sony Computer Entertainment bracht deze Resident Evil-kloon uit voor de PS2. Het verhaal lijkt verdacht veel op de film The Thing. U.S. Marine Special Forces Agent, Dennis Riley wordt naar Antartica gezonden om een virale ramp te onderzeken op de Zuid Pool. Al snel neemt hij het op tegen bovennatuurlijke monsters en de temperatuur. Extermination was misschien niet briljant maar wist een nieuw onderdeel toe te voegen aan het survival horror-genre: sneeuw.



3
Bioshock
Wie had kunnen verwachten dat Bioschock een klassieke game zou worden? De combinatie van de Big Daddy en Little Sister was creepy. De stad onder water setting was claustrofobisch en de mafkezen tegen wie de speler het op moest nemen waren onvergetelijk. Bioshock is een must have game die iedere horror-fan gespeeld moet hebben.



2
Dead Space
Deed Extermination leentje buur bij The Thing, Dead Space heeft goed gekeken naar de eerste Alien-film. Het resultaat is het beste te omschrijven als Resident Evil in de ruimte. Hoewel het bloed en de ledematen door het beeld vliegen komt de horror van het geïsoleerde effect dat de game perfect overbrengt. In space no one can hear you scream, maar in de huiskamer tijdens het spelen van Dead Space wel.



1
Resident Evil Nemesis
Voor een echte griezelervaring gaan we terug naar de PSX (de allereerste PlayStation). Waren de voorgaande delen van Resident Evil een combinatie van puzzelen, horror en actie, met Nemesis tapte Capcom uit een ander vaatje. De game is het beste te omschrijven als een lange vlucht. De uber-zombie Nemesis jaagt oudgediende Jill door de straten en stegen van Raccoon City. Doordat Nemesis continu op de hielen van de speler zit, is de game het beste te omschrijven als een langdurige adrenalinestoot. Op het gebied van sfeer de beste Resident Evil ooit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten