25-12-2008

Het beste van 2008: Blu-ray

2008 was voor mij het jaar van de nieuwe standaard om films te bekijken: Blu-ray. Het afgelopen jaar werd de schapruimte voor de hd-filmpjes steeds groter. Wat ook resulteerde in een steeds groter wordende Blu-ray-kast in ons huis. Hieronder de top-10 van beste Blu-ray-films die dit jaar uitkwamen.

10
Across The Universe




De musicalachtige film behaalde de Nederlandse bioscopen niet en dat is jammer. Het verhaal over liefde, oorlog en vriendschap is misschien niet bijster origineel. Het gebruik van The Beatles-nummers wel. Daarnaast is Across The Universe een visueel spektakel dat in Blu-ray echt goed tot zijn recht komt. Vooral de onderwater scene is in high definition spectaculair.

9
Hairspray (import)




Wederom een musical die mij niet kon boeien tot ik hem zag. De ultieme feel good film van het jaar. Waarom op Blu-ray hoor ik je vragen. Het antwoord is simpel de DTS HD geluidstrack geeft een ervaring die je normaliter alleen in de bioscoop kan horen.


8
Wall E




Een zogenaamde testdisc die je laat zien aan mensen die Blu-ray nog nooit zagen. Wedden dat ze onder de indruk zijn? De reden voor een notering bij de onderste tien is simpel. Het verhaal van het zielige robotje is niet best en dat komt vooral door de moralistische ondertoon.

7
Die Hard 4.0




Als een actiefilm je dingen laat zien die je niet eerder zag in dit genre dan verdient deze een plek in de top-10. Die Hard 4.0 is non-stop actie waar het spektakel er voor zorgt dat je mond meerdere keren openvalt. Daarnaast zorgt de DTS HD-geluidstrack dat je letterlijk wegduikt als de kogels om je oren vliegen.

6
Iron Man




Een superhelden-film zoals je ze niet vaak ziet. Spectaculair in hd en een tot in de puntjes verzorgde dubbel disc. Paramount laat de concurrentie hier zien hoe een Blu-ray gemaakt moet worden. Alle extra’s zijn in high definition in een om je vingers bij af te likken menu.

5
Sin City




Ook een testdisc. Door de graphic novel stijl van zwart wit en rood schittert deze film van je beeldscherm af. Het is alleen jammer dat RCV de goedkope manier heeft gekozen om Sin City op Blu-ray uit te geven. Voor een tientje is de special edition dvd te koop en de schat aan extra’s vind je niet terug op deze schijf.

4
3:10 To Yuma




Een ouderwetse cowboy-film die beter tot zijn recht komt op Blu-ray. De weidse landschappen zien er zo echt uit dat je spontaan zin krijgt in vakantie. Een gedegen geluidstrack en een steengoede film die ook niet western-fans zal aanspreken.

3
Wanted (import)




Universal Pictures zet haar beste beentje voor met deze Blu-ray. Verpakt in een ‘stalen doos’ krijgt de consument een kraakheldere spektakelfilm met vele extra’s die je tijdens de film via U-control kan bekijken. Via BD Live is extra content te downloaden.

2
The Dark Knight




Met 153 minuten misschien net iets te lang maar op Blu-ray blijft de donkere superheld verrassen. De dubbel-disk bevat zogenaamde focus points waar de film tijdens bepaalde scenes overschakelt naar het Imax-format. Spectaculair en een film die gemaakt is voor Blu-ray.


1
Stephen Fry In America (import)




Deze BBC-serie is (nog) niet in de NL op de buis te zien geweest en dat is vreselijk jammer. Komiek Stephen Fry trekt door de USA met een Londense taxi. Deze sneltreinvaart door alle Verenigde Staten schittert op Blu-ray. Van krakende sneeuw tot spectaculaire zonsondergangen. Dit kijkje op Amerika was het beste dat ik dit jaar op Blu-ray zag. Nu maar hopen dat deze ook in Nederland uitkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten