25-12-2008

Het beste van 2008: Games

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent tijd voor lijstjes. Mijn vrouw en ik maken ieder jaar voor ons zelf een overzicht van de best of. Nu ik blog kan ik de hoogtepunten van 2009 wereldkundig maken. Na muziek is het nu de beurt aan games. Zoekend naar de titels kwam ik erachter dat er dit jaar best wel veel goede games zijn verschenen. Hieronder diegene die mij het meeste wisten te pakken.

10
WWE Smackdown vs Raw 2009




Na een wat tegenvallend vorig deel, is de worstelfranchise weer terug gegaan naar de bron. Het resultaat is een gedegen knokspel gebaseerd op het Amerikaanse show worstelen. De vele wedstrijdmogelijkheden en uitgebreid rooster zorgden ervoor dat de game weken achtereen niet uit mijn console te branden was.

9
Buzz! Quiz TV




Het grootste probleem met de vorige Buzz!-delen waren de draden die de buzzers verbonden met de console. Met de PS3-versie werd dat probleem door draadloze buzzers opgelost. Buzz! excelleert door de vele vragen en de mogelijkheid om online zelf quizzen te maken. Hierdoor wint Quiz TV van het concurrerende Scene It.

8
Resistance 2




Ik hield mijn hart vast toen ik de reviews las. Dit zou een slechtere versie van Halo 3 zijn. Niets bleek minder waar. Resistance 2 een abctje op first person shooter-gebied. De graphics zijn misschien niet baanbrekend, maar de gameplay, die het beste te vergelijken is met een op hol geslagen achtbaan maakt een hoop goed.


7
Spider-Man Web Of Shadows




Weer een game die redelijk werd afgeschoten door de gespecialiseerde pers maar waaraan ik veel plezier beleefde. Dat komt voor het grootste gedeelte door de vele gastoptredens van Marvel-superhelden en het v erhaal dat heel dicht bij de comics ligt. Het webslingeren in deze game is daarnaast het meest realistisch in een Spider-Man-game ooit.

6
Racedriver Grid




De racegames van Codemasters waren nooit mijn kopje thee. Veel te technisch en dus moeilijk voor iemand die niets met het genre heeft. Daar kwam verandering in met Grid. De game is toegankelijk en ziet er werkelijk schitterend uit. Daarnaast zorgt de agressiviteit van het racen voor een adrenaline oppompende ervaring die je niet snel zal vergeten.


5
Need For Speed Undercover




Oké Racedriver Grid is een betere game, maar het laatste deel van NFS staat toch een plaats hoger. De reden is de vele politieachtervolgingen die dit spel bevat. De ervaring is het beste te omschrijven als een roadrunner-cartoon. Het gevoel van 12 politieauto’s achter je aan die je allemaal van de weg af proberen te rijden is en dan ontsnappen geeft een ongelofelijke kick. Daarnaast is de gameplay zeer laagdrempelig (makkelijk). Natuurlijk niet leuk voor de hardcore racefan, wel voor de casual asfaltvreter (moi).

4
Dead Space




Resident Evil in de ruimte, zo is Dead Space het beste te omschrijven. Het grafische gedeelte is werkelijk indrukwekkend en het geluid speelt misschien wel de belangrijkste rol in deze game. Een surround sound set is dan ook onmisbaar. De gameplay is niet makkelijk, maar de griezelelementen en schrikmomenten zorgen ervoor dat je doorgaat. Bij de laatste eindbaas word je dan ook beloond voor je volhardendheid. Dead Space blijft nog lang na het uitzetten van je console door je hoofd spoken.

3
LittleBigPlanet




Hoeveel goede games dit jaar ook uitkwamen, echte vernieuwing heb ik bijna niet gezien. LittleBigPlanet was de uitzondering die de regel bevestigde. Dit spel schittert op het gebied van originaliteit en luidt een nieuw tijdperk in binnen de game-industrie. Het tijdperk van Do It Yourself. In LittleBigPlanet ben je speler, ontwikkelaar en speltester tegelijkertijd. De singleplayer is uitgebreid maar persoonlijk zijn het de levels van andere gamers die ik het meeste speelde. Aan het bouwen van een eigen level ben ik nog niet toegekomen. Dat is niet erg want er is online gigantisch veel keuze.

2
Gears Of War 2




De prijs voor best uitziende game gaat naar Gears Of War 2. De term destroyed beauty zorgt ervoor dat je tussen de vele vuurgevechten je ogen uitkijkt. Het verhaal weet emotie op te wekken en heeft een aantal indrukwekkende plotwendingen. De gameplay is vertrouwd en daarom erg goed. De nieuwe mode Horde zorgt ervoor dat GOW2 ook na het uitspelen van de singleplayer meer dan relevant blijft.

1
Grand Theft Auto IV




Nog nooit kwam een game zo dicht bij een filmervaring. Rockstar legt met het vierde deel binnen de GTA-serie de lat weer erg hoog. Liberty City was een playground waar ik weken na de release door doolde. Het hoofdverhaal is meeslepend en voor de eerste keer in een game zorgde de gevolgen van een keuze voor een knoop in mijn maag. Als gaming kunst zou zijn dan kan je GTA IV vergelijken met de Nachtwacht. Om het schilderij echt te waarderen moet je deze meerdere keren intensief bekijken. Dan pas zie je de diepte en word je keer op keer verrast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten