28-12-2008

Het beste van 2008: Boeken

Tussen al het werk- de games en de films heb ik ook dit jaar flink wat boeken gelezen. Een stuk minder dan in 2007 maar genoeg om een gezonde top-10 van te maken. Met uitzondering van twee boeken gaat het hier om de Engelstalige versie.


10
Hardcore History Scott E. Williams




De ECW was een Amerikaanse worstelfederatie waar hardcore centraal stond. Spectaculaire partijen met prikkeldraad, houten planken, tafels en veel bloed. Alles werd gedaan om de fans tevreden te stellen. Hardcore History volgt de opkomst en ondergang van de ECW. Geschreven als een geschiedenisboek waar (bijna) alle deelnemers hun zegje doen leest het boek als een trein.


9
My Boring-Ass Life Kevin Smith




Filmmaker Kevin Smith besloot een paar jaar geleden zijn dagelijkse leven te delen met zijn fans. Dit deed hij via zijn website. My Boring-Ass Life is een verzameling van deze stukjes. Een betere titel had hij niet kunnen bedenken, want het is allemaal saai. Kevin gaat naar de wc, wacht, gaat uit eten, heeft ruzie met zijn honden, vrouw en kind, vergadert, gaat op reis, kijkt televisie. Saai maar hypnotiserend. Het is net het eerste seizoen van Big Brother. Het boek slaat tegen het einde een andere weg in. Smith beschrijft hier hoe hij zijn vriend helpt om af te komen van drugs. My Boring-Ass Life is onmisbaar voor de fans.


8
The White Tiger Aravind Adiga




Dit book won in 2008 de Man Booker Price en is zeker niet alledaags. De lezer wordt meegenomen in het levensverhaal van Balram Halwai. Een bediende die een succesvol zakenman wordt en iemand vermoordt. The White Tiger speelt zich af in India en schittert door de vertelstijl. Het boek is namelijk opgebouwd in brieven die Balram schrijft naar de president van China. De bizarre humor (vaak onbedoeld) en de snelle pen zorgen ervoor dat je The White Tiger zo uit hebt. Naast een goed verhaal leert de lezer ook veel over het hedendaagse India waar oud en nieuw naast elkaar bestaan.


7
Superpowers David J. Schwartz




Wat als superhelden in deze wereld echt bestaan? Dit is het uitgangspunt van Superheroes. Een aantal studenten krijgt na een storm superkrachten. Samen besluiten ze de wereld een betere plek te maken. Maar de wereld kent superhelden alleen van films en stripboekjes en kijkt argwanend naar de nieuwe helden. Alles komt terug op de uitspraak met krachten komt verantwoordelijkheid (Spider-Man). Superpowers laat zien dat één iemand het verschil kan maken en dat voor iedere actie een reactie is.


6
Amsterdam Admirals Mike van Damme




Als een freelance sportschrijver had van Damme ongelimiteerde toegang tot het Nederlandse American Football Team The Amsterdam Admirals. De schrijver neemt de lezer mee naar het begin en het einde van dit team. De enthousiaste fans, de interne problemen, de invloed van Amerika, de emotie en de wedstrijden. Alles komt voorbij. Van Damme schrijft to the point en wijkt nergens af van het grote verhaal. Hierdoor leest Amsterdam Admirals meer als een artikel dan een boek. Dit is in dit geval een groot compliment.


5
Klunen Kluun




Je verzamelt een wagonlading blogs, columns en artikelen en viola je hebt een boek. Klunen kan niet in de schaduw staan van Komt Een Vrouw Bij De Dokter of De Weduwnaar. Desondanks weet de scherpe pen van Kluun meer dan eens een glimlach bij de lezer op te wekken. Vooral de open sollicitatiebrief is hilarisch. Omdat het om korte stukjes gaat vliegt de lezer door de 219 pagina’s.

4
What Is The What Dave Egger




Op aanraden van mijn buurvrouw kocht ik dit boek, waarna het maanden op mijn boekenplank stof zat te vergaren. Toen ik What Is The What eindelijk las kon ik deze bijna niet wegleggen. Dit indrukwekkende verhaal weet door scherpte en humor de lezer eindeloos te boeien. Het verhaal gaat over Valentino Achak Deng, een van de zogenaamde Lost Boys. Door een burgeroorlog moet hij als zevenjarige een voettocht maken door Sudan. Tijdens deze trek komen steeds meer jongens bij de groep, die alleen de chaos willen ontvluchten. Dat What Is The What is gebaseerd op een echt verhaal maakt de leeservaring alleen maar intenser.

3
Wish You Were Here Mike Gayle




Chicklit voor mannen, zo worden de boeken van Mike Gayle omschreven. De Brit schetst een verhaal waar de vriendschap tussen drie mannen op een haast pijnlijke manier onder de loep wordt genomen. Na een gebroken hart wordt hoofdpersoon Charlie door twee vrienden uitgenodigd op een ‘mannen’ vakantie op een Grieks eiland. Wat een groot feest vol met drank en vrouwen moet worden ontaardt in pijnlijke situaties die de vriendschap op de proef stelt. De verhalen van Gayle zijn misschien niet hoogstaand maar iedere man moet iets herkennen in zijn verhalen.


2
Generation Kill Evan Wright




Wat doet oorlog met de mensen die daar in vechten. Dit is de vraag die Generation Kill beantwoordt. De belevenissen van de eerste Amerikaanse strijdkrachten die in de eerste Golfoorlog Irak binnenvallen zijn rauw, schokkend en verhelderend. Wright neemt geen blad voor de mond en schrijft de gruwelijkheden die tijdens een oorlog plaatsvinden met precieze op. Daarna gaat hij verder op wat deze acties voor effect hebben op de gewone soldaat. De inspiratie voor Generation Kill kwam uit een aantal artikelen die Wright voor The Rolling Stone schreef. Door zestien pagina’s aan foto’s bij te voegen krijgen de mannen die de oorlog vechten een gezicht en dat maakt de ervaring alleen maar heftiger.


1
The Raw Shark Texts Steven Hall




Dit is het meest bizarre boek dat ik ooit las. Iedere beschrijving van dit spektakelstukje kan nooit de essentie van The Raw Shark Texts beschrijven. Als ik het boek met iets zou moeten vergelijken dan is het met de film The Matrix (zonder de actiescènes). Dingen als identiteit, verlies en het zoeken naar iets wat je niet weet zijn de bouwstenen van een vreemd maar verslavend verhaal. Steven Hall houdt zich niet aan de ‘normale’ schrijfstructuur en dat zorgt er wel voor dat The Raw Shark Texts van tijd tot tijd verwarrend aanvoelt. Het einde komt aan als een mokerslag en zorgt ervoor dat alle onduidelijkheden duidelijk worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten