Graphic novel is natuurlijk gewoon een duur woord voor stripalbum. Het leuke van strips is dat deze in iedere vorm verkrijgbaar zijn. Van literaire werkjes tot ouderwetse superheldenverhalen. Hieronder de tien graphic novels die ik dit jaar het meest kon waarderen.
10
A Tribute To Michael Turner divers (Aspen)
Dit jaar stierf tekenaar Michael Turner na een lange strijd aan kanker. Zijn uitgeverij Aspen presenteerde drie maanden later een zogenaamd tributebook. Meer dan 70 tekenaars en schrijvers halen door middel van verhalen en tekeningen herinneringen op. Ik heb Michael Turner één keer mogen ontmoeten en was bekend met zijn werk. Veel van de herinneringen zijn indrukwekkend en bestempelen keer op keer wat voor bijzonder persoon de stripwereld heeft verlaten.
9
After 9/11 Sid Jacobson en Ernie Colón (Hill and Wang)
De oorlog van Amerika tegen terrorisme uitgelegd in een stripverhaal. De plaatjes zorgen ervoor dat de droge tekst gaat leven en je als lezer een glimp krijgt van deze oorlog. De tekenstijl van Colón is niet te stripachtig en het verhaal vertelt in 149 bladzijden wat er allemaal gebeurde na 11 september 2001. Geen gemakkelijke kost, wel indrukwekkend dat zo’n serieus gegeven in stripvorm ook werkt.
8
Batman The Killing Joke Alan Moore en Brian Bolland (DC Comics)
Net voor de première van The Dark Knight gaf DC een luxe editie uit van een Batman-verhaal dat in 1988 voor de eerste keer het levenslicht zag. 20 jaar later wordt The Killing Joke gezien als één van de beste Joker-verhalen ooit. Schrijver Alan Moore toverde de boef van amusant karakter om tot een dodelijke psychopaat. Iets dat goed aansluit bij de vertolking van dit personage in de laatste batman-film. Het is opvallend dat het verhaal en de tekeningen na twee decennia nog steeds staan als een huis.
7
Burma Chronicles Guy Delisle (Drawn and Quarterly)
De van origine tekenfilmmaker Delisle nam de lezer in het verleden mee naar Noord Korea en China. Zijn korte stripverhaaltjes toonden een land dat voor veel mensen onbekend was en altijd zal blijven. Naast het sociale commentaar vergat Delisle de humor nooit. Ook in Burma Chronicles toont hij het dagelijkse paranoïde leven in Burma. Niet zo scherp als zijn voorgangers maar nog steeds indrukwekkend schets Delisle in korte verhalen grappige en serieuze momenten uit een andere cultuur.
7
Fallen Son Jeph Loeb en diverse (Marvel Comics)
Een paar jaar geleden stierf de zoon van Jeph Loeb aan kanker. De emoties die hij toen voelde (ontkenning, boosheid, onderhandeling, depressie en accepteren) vormen de basis voor dit indrukwekkende verhaal. In het Marvel universum werd Captain America vermoord. Loeb laat in vijf delen de gevolgen zien. Hiervoor werden de beste striptekenaars ingeschakeld (John Cassaday, David Finch, Ed McGuinness, John Romita jr en Leinil Francis Yu). Fallen Son is (zeker als je de achtergrond kent) een verhaal over rouw. Niet wat je in eerste instantie bij een superhelden verhaal zou verwachten, maar iets dat wonderlijk genoeg werkt.
6
Y The Last Man Book One Brian K. Vaughan en José Marzán jr (Vertigo)
In 2002 veranderd de wereld, iedereen met de Y-chromosoom (mannen) sterft. De helft van de populatie op de planeet is uitgeroeid. De enige overlevenden zijn goochelaar Yorick Brown en zijn aapje Ampersad. Zij zijn de sleutel om het mysterie van de massale sterfte op te lossen. Iedereen zit dan ook achter ze aan. Yorick begint een reis om zijn vriendin die in Australië zit te vertellen dat hij het overleefd heeft. Y The Last Man is een sociaal commentaar op de huidige staat van de wereld. Maar ook een ijzersterke thriller waar vriendschap, verraad en trouw centraal staan.
5
Civil War Mark Millar en Steve Mcniven (Marvel Comics)
Door een uit de hand gelopen vechtpartij sterven 100 kinderen in Stamford. Het resultaat is dat superhelden zich moeten registreren en zo hun geheime identiteit opgeven. Er ontstaan twee kampen: een voor de registratie en een tegen. Civil War is het beste te omschrijven als zomer blockbuster. Bijna elke superheld uit het Marvel universum komt langs. De realistische tekenstijl van McNiven en de snelle pen van Millar zorgen voor een onvergetelijk verhaal met verstrekkende gevolgen.
4
Life Sucks Jessica Abel en Warren Pleece (FirstSecond)
Dave Miller werkt als bediende in een supermarket gerund door een vampier. Hij is zelf ook gebeten, maar daar hij vroeger vegetariër was heeft hij een probleem met het hele bloed zuigen. Als Miller verliefd wordt op een gothic meisje staat de hele wereld op zijn kop. Een andersoortig vampierverhaal dat zich afspeelt in Los Angeles. De klare lijn van Pleece en het strakke verhaal van Abel zorgen ervoor dat het wel heel vreemd is als dit binnenkort niet verfilmd wordt.
3
Too Cool To Be Forgotten Alex Robinson (Top Shelf Productions)
Andy Wicks wil stoppen met roken en ondergaat een hypnose. Hier gaat hij terug naar 1985 toen hij nog op high school zat om zo het moment dat hij een eerste sigaret opstak te veranderen. Nu hij de uitkomst van zijn leven weet kan hij bepaalde keuzes maken die zijn huidige leven drastisch kunnen veranderen. Too Cool is een volwassen verhaal dat niet echt past bij de cartoonachtige tekenstijl van Robinson. De graphic novel is grappig, herkenbaar en tegen het einde zeer aangrijpend.
2
The Walking Dead Book Four Robert Kirkman en Charlie Adlard (Image Comics)
Een paar jaar geleden gaf Image de eerste hardcover uit van de zombie-serie Walking Dead. In losse maandelijkse boekjes is het verhaal al indrukwekkend maar door de 200+ bladzijden achter elkaar te lezen is de impact een stuk groter. De lezer volgt een groep overlevenden in een wereld waar zombies overheersen. Kirkman gooit alle wetten van de moderne strip overboord en bevestigt op iedere bladzijde dat niemand zeker is om te overleven. Dit gecombineerd met de zwart wit tekeningen van Adlard zorgen voor een serie die niet onderdoet voor de beste horror en drama-film dan ook. Want hoewel het griezelaspect belangrijk is, schittert Walking Dead vooral vanwege de persoonlijke verhalen van de hoofdpersonen.
1
American Widow Alissa Torres en Sungyoon Choi (Villard)
Er zijn al flink wat boeken geschreven en getekend over de tragedie van de terroristische aanslagen op WTC. American Widow is de beste die ik ooit onder ogen kreeg. Het is het waargebeurde verhaal van Torres die haar man verliest op 11 september, terwijl ze zwanger is. Inplaats van een mierzoet relaas over verlies laat dit boek zien hoe je moet overleven, hoe de buitenwereld reageert en in welke administratieve rompslomp Torres belandt. Het verlies van haar man Eddie blijft centraal. Ondanks de zware insteek blijft American Widow optimistisch en is vooral inspirerend. Torres en Choi portretteren de chaos en verwarring na de aanslagen op zo’n manier dat de lezer de pijn bijna voelt. Als je één graphic novel dit jaar moet lezen dan is het American Widow.
Goede lijst Jeroen,
BeantwoordenVerwijderenEn mijn favoriete graphic novel op 21 Iedereen zou deze fantastische Zombie-soap moeten lezen! Zeker hoe in dit deel alles culmineerd in totale chaos en de schrijver het zichzelf erg moeilijk maakt en de tekenaar tot nieuwe hoogtes stijgt!!! (blablabla)
Y the last man is ook erg goed, ik begrijp dat je de HC hebt aangeschaft?
Net £20,- aan tegoedbonnen gekregen van mss Santa Claus, dus ik kan weer lekker gaan shoppen!!!!